tiistai 5. kesäkuuta 2012

Analysointia ja kipeät lihakset

Pantsun valmennuksen toinen päivä alkoi oikein mallikkaasti nukkumalla pommiin... Äiti oli luvannut herättää seitsemältä, mutta herättikin vasta puoli kahdeksalta ja tuli sitten vähän kiire, koska olin lupautunut kahdeksan valmennukseen puominnostajaksi... Oma ryhmäni oli tänään vasta kolmantena, mikä oli hyödyksi, koska nostelemalla puomeja aikaisemmissa ryhmissä oppi samalla tehtävät.



Tänään ratsastettiin paljon erillaisia linjoja; kaarevia, suoria, sarjoja ja suhteutettuja. Ratakin koostui yhteensä kahdeksasta erilaisesta linjasta. Aloitettiin tekemällä kahdeksikkoa puomikasan yli ensin ravissa, sitten harjoituslaukassa ja kevyessä istunnassa. Kuten lauantaina tuli todistettua, Rasmu vertyy hyvin tälläisissä tehtävissä. Jatkettiin muutaman verryttelyhypyn jälkeen linjoilla. Keskityttiin hyvään tempoon, oikeisiin askelmääriin ja hyviin lähestymisiin. Esimerkiksi trippelille piti jäädä aika lähelle estetyypin vuoksi ja okseri-portti linjalla väli tuntui lyhyeltä, joten myös siinä sisäänhypyn piti olla enemmän ylös, kuin eteen. Toiseen suuntaan sama linja oli paljon helpompi, eikä tarvinnut pidättää niin paljoa. Sarjalla oli sama juttu, kun a-osana oli okseri, väli tuntui ahtaalta, mutta pystyn jälkeen siihen mahtui hyvin kaksi askelta. 
Rasmu innostui heti kun esteet nousivat ja sain ihan toden teolla keskittyä joka ikiseen hetkeen, että sain tuon pitkälaukkaisen hevosen edes jotenkuten mahdutettua väleihin. Videolta meno ei kuitenkaan näytä onneksi niin kamalalta miltä se tuntui ajoittain..! Nyt on selkä ja jalkalihakset jo sen verran kipeän oloiset, että en halua tietää miltä ne tuntuvat huomenna...




Ratapiirros

Teen viikonloppuna varsinaisen kuvapostauksen, mutta noista muutamasta saamastani kuvasta olen päättänyt analysoida vähän istuntaani. Ennen olisin syyttänyt siitäkin täysin itseäni, mutta nyt hieman avarakatseisempana uuden hevosen myötä olen tajunnut parin muunkin suuren virheeni johtuneen osittain Danin omalaatuisista liikkeistä ja ennenkaikkea viimevuoden hypyistä. Joku joskus olikin sanonut, että jos Danilla ratsastaa tarpeeksi pitkään, oppii ratsastamaan Dania. Tämän olen huomannut pitävän paikkansa.

Kuvissa kaikki virheeni oikein korostuvat ja siksi niitä on hyvä katsella, sillä ainakin itse opin niistä enemmän, kuin siitä, että joku sanoo vaikkapa, että olen vino oikealle sillä hetkellä. Kuvien ja videoiden perusteella pystyy korjaamaan paljon ajan kanssa, mutta nopeaa kehitystä varten ovat tietenkin valmentajat ja opettajat :) Otetaampa pari esimerkkikuvaa tältä päivältä ja viimevuoden kesäkuusta:



Virheitä silloin:
- Selkä...
- Ylävartalo liian pystyssä
- Takapuoli
- Myötäys (=puuttuu)
- Katse



Virheitä nyt:
- Ylävartalo liian pystyssä
- Myötäys (=puuttuu)

Yritin valita mahdollisimman hyvin vertailtavissa olevat kuvat. Ensimmäisissä näkyy perushyppy normaalista etäisyydestä ja normaalista vauhdista. Vanhemmasta kuvasta huomaa selvästi tuon vanhan selkäongelmani, joka on korjaantunut aika hyvin nyt vuoden aikana. Takapuolikin pysyy nykyään paremmin esteistunnassa, mikä luultavasti johtuu siitä, ettei Rasmua tarvitse puskea esteelle, toisin kuin Dania. Alemmissa kuvissa hyppy on lähtenyt läheltä, erona se, että vuosi sitten kyseessä oli pysty ja puomit kolisivat, nyt trippeli ja sisääntulo tarkoituksella lähelle. Vanhassa kuvassa katse on alas, sillä paha tapani oli aina kytätä "kieltopaikkaa" Danin kanssa, eli maapuomia esteen edessä, sillä opin sitä kautta pysymään D:n kielloissa paremmin kyydissä. Nyt olen yrittänyt opetella tästä tavasta pois, koska Rasmun kanssa ei kieltopaikkaa tarvitse kytätä. Silti iso ongelma on edelleen tuo myötäys hypyssä. Danin kanssa se oli ajoittain haasteellista, koska D vaati jatkuvan kuolaintuntuman, mutta jäykän kaulansa takia ohjia ei voinut äärettömiin lyhentää. Rasmun kanssa tuntuu, etten voi myödätä, sillä kadotan tuntuman, koska minulla on lii-an pit-kät oh-jat. Eli pitäisi vain yrittää pitää ohjia lyhyempinä, jotta tuntuma ei katoa hypyssä.

Tässä vielä pari kuvaa, joissa sentään jotain yritystä löytyy. 



Näitä miettiessä yritän valmistautua tämän kesän ensimmäiseen aluestarttiin! Sunnuntaina siis HämR 90cm ja 100cm kotikisat!

6 kommenttia:

  1. näyttää kivalta teidän meno, tsemppiä kisoihin :) Rasmu on kyllä niin mainio opetusmestari kelle tahansa!

    VastaaPoista
  2. Tosi kivan oloinen blogi :)
    Rupeen lukijaks.:)

    VastaaPoista
  3. Ihana blogi ja tosi pitkiä postauksia, jes! :) Tykkään lukea juuri tuollaisia ;) Ulkoasu on myös kiva, varsinkin nuo salmiakkikuviot. Aloin tietty lukemaan! Kiva jos kävisit vastavierailulla blogissani www.munomatosisoma.blogspot.com ja jos pidät, liity lukijaksi (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta ja tervetuloa lukijaksi! (: Käyn kurkkaamassa sunkin blogin.

      Poista