tiistai 17. joulukuuta 2013

JOULUKALENTERI LUUKKU 17: Eliittilajiko?


Koulussa valitin pari viikkoa sitten kavereille, että tarvitsisin uuden kisatakin, mutta Animot ovat liian kalliita, joten painin kahden halvemman vaihtoehdon välillä.
"Paljon ne sit maksaa?"
"No 400-500e riippuen mallista ja noi halvemmat mitä mietin on toinen alennuksessa ulkomailla 220e ja toisen saisi ebaystä uutena 230e"
Kavereilta loksahti leuat auki ja ihan syystä. Tässä asiaa pitkäänkin tutkineena voin kertoa, että ainoat kakkosella tai kolmosella alkavat kolminumeroiset hinnat Animon takeissa ovat joko kokoa 11-vuotiaat tai aikuisten 46. Jännä sinänsä, että joku merkki on onnistunut brändäämään itsensä niin hyvin, että ihmiset sokeasti ostavat noita takkeja puolella tuhannella eurolla, vaikka takin tekokustannukset tuskin yltävät samoihin lukuihin. Ei siinä mitään, Animot ovat kyllä hienoja ja istuvat hyvin, itsekin oikeasti haluaisin sellaisen. Mutta irroitetaanpa merkki erilleen ratsastusurheilusta. Oletetaan, että muodissa on pidemmät, kisatakkien malliset jakut. Ostaisitko allaolevan vaikkapa kahdellasadalla eurolla?


Tuskin. Vaihdetaan kontekstia. Näet omaa kokoasi olevan saman Animon takin kahdella sadalla eurolla alennuksessa vaikkapa HIHS:n expossa, ostaisitko? Jos et sinä, niin varmasti tunnet jonkun, joka olisi heti valmis ilomielin pullittamaan sen 200e, eikä takki kiikkuisi enää kauan aletangolla. 200e Animon kisatakki olisi siis mahtava löytö, mutta vastaava, saman hintainen arkikäytön jakku olisi todella suuri budjetointi. Ainakin siis olettaen, että et ole lottovoittaja tai kultalusikka suussa syntynyt. Kisatakkia käyttäisimme keskimäärin kaksi kertaa kuussa, jakkua voisi pitää viikoittain, joten minusta mielipiteet ovat vähän päälaellaan.

Toinen tilanne mikä tuli vastaan samalla viikolla, oli kun katsoin netistä Gucci Mastersia. Luokkien välissä tuli mainoksia, jotka alkoivat Guccilla ja Longinesillä. Ok, Gucci sponsoroi koko nelipäiväisen kilpailun ja Longines useita luokkia, joten tämä ei siis ihan suoraa kohdemainontaa. Näiden jälkeen kuitenkin mainostettiin yksityislentokoneita ja heti perään Just World Internationalia, joka on kansainvälinen hanke, joka toimittaa kehitysapua mm. Väli-Amerikkaan ja Kambozaan. Siis hetkinen, mitä tämä mainosten sijoittelu oli? Kun olet ostanut itsellesi uuden yksityiskoneen, niin lahjoitatko kehitysmaahan 20e? Tässä jos jossain näkyi aika räikeästi se, miten elitististä lajimme on. Ja kun vielä ajattelemme mainonnan kohdetta, joka tässä tapauksessa oli kilpailun katsoja, oletetaan melko selvästi, että kilparatsastuksen huipusta kiinnostuneella täytyy olla rahaa.

 photo IMG_1209_zps7d48e959.jpg

Kuinka paljon sitä rahaa sitten on ja mihin sen käyttää, on toinen juttu. Jos nyt satut voittamaan lotossa, etkä saakaan ostettua Totilasta, tai tyydyt vaan suosiolta vähän halvempaan otukseen, niin voithan aina satsata varusteisiin. Netissä olen nähnyt esimerkiksi 24 karaatin kullasta tehtyjä, Swarowski-kristalleilla koristeltuja Jin stirrup -jalkkareita. Aika järjetöntä. En väitä, että minä ja Rasmu ei oltaisi paketoituna Antarekseen ja Animoon, jos olisi kauheasti ylimääräistä rahaa, koska myönnän rakastavani merkkikamoja, enkä siis ole yhtään sen parempi ihminen, vaikka nyt tästä saarnaankin. Yksi tämän vuoden onnellisimmista hetkistä on varmasti ollut se, kun mun Antareksen kypäräni saapui kotiovelle, ja pidänkin sitä edelleen kuin kukkaa kämmenellä. Säästin siihen puoli vuotta ja 70e postikuluja myöten maksoin sen sentilleen itse, ehkä siinä on osasyy.

 photo IMG_8349_zpsdc5e4178.jpg

Lajista mitään tietämättömille tuntuu aina tulevan yllätyksenä se, miten kallista touhua jo pelkkä harrastaminenkin on. Jos joku pelaa golfia tai harrastaa taitoluistelua, niin kaikki kyllä tietävät, että nämä lajit maksavat. Sitten kun joku kertoo ratsastavansa, ihmisille tulee mieleen se pikkutyttöjen puuhastelu karvaisten ponien kanssa, eikä suinkaan kermaperseily, miksi ratsastus on suuremmilla talleilla yksityishevosten omistajien kesken ainakin Etelä-Suomessa muuttumassa. Kateelliset saarnaa, joten en jatka tätä ajatustulvaa tämän pidemmälle, vaan heitän pallon teille. Oletteko te huomanneet tämän saman ilmiön?

5 kommenttia:

  1. Todellakin oon huomannut!! :D Tää on kyllä ihan silkkaa rahastusta koko laji! Hevoselle ostetaan kaikkea kallista ja n. 100€ kengät muutaman viikon välein.. Harvemmin kukaan itselle ostaa niitä 100€ kenkiä niin tiheään saatikka mitään överin hintaisia takkeja sun muuta arkikäyttöön.. Kisamaksuista tuskin tarvii edes puhua :-D

    Ja senkin oon huomannut, ettei täällä pohjoisessa oo ihan niin kermaperseistä porukkaa.. Lähes kaikki on toisille ystävällisiä ja nostaa käden, jos vinkan kanssa tulee vastaan. Toisin kuin mennään vähän etelämmäs niin tuskin koskaan kukaan nostaa kättään tai kisoissa katsotaan nokka pystyssä järkyttyneenä kisapaikalla, kun me ollaan nukuttu pakussa tai teltassa :P toki myös niitä ystävällisiäkin ihmisiä löytyy, mutta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toi kenkäjuttu on kyllä niin totta :D meilläkin se kengitys on sen 140e ja kun 7vko on mennyt, niin vanhat kengät lentää roskiin (vrt. oon tainnut itse 5 vuotta pitää samoja tennareita).

      Ihmiset on kyllä sitä ilkeempiä, mitä etelämmäks tulee. Tai sitten vaan te kaikki siellä pohjosessa ootte jotenkin epänormaaleja, koska kaikki oululaiset ketä tunnen on hirmu mukavia :D En tiiä mistä se kusi pääsee täällä joillain nousemaan päähän. Ehkä pilalle hemmottelusta ainakin joissain tapauksissa mitä tiedän...

      Poista
  2. On tää niin kumma laji! :D Kaikkeen tarpeelliseen ja turhaan saa kulutettua uskomattoman paljon rahaa. Eipä parane mennä laskeskelemaan, mitä esim. 3vuoden hevosvarustehankinnat ovat maksaneet ;).
    Mun ainoa superkallis ratsastusvaruste on mun pyhä satula, ja kohtelen sitä todellakin pyhänä ;). Mutta hei, toiset saa rippilahjaksi skootterin, toiset superhienon satulan, valinnoistahan tää on kiinni! Niinkun joku joskus totesikin, kaikki hevosihmset ovat vähän hulluja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei varmaan yllätä jos kerron, että meidän äiti laskee kyllä joka vuosi mm. sen, kuinka paljon mun valmennuksiin ja kisoihin on mennyt. Eikä ihan sillä 1000e taida selvitä... Mutta totta, itse sitä kukin omalta osaltaan päättää mihin rahansa pistää. Onhan niitä himoshoppaajia "normaaleissakin" ihmisissä :)

      Poista
  3. Tormäsin sinun blogiisi nyt vasta ja lueskelin näitä vanhempia postauksia ja tähän on pakko kommentoida ihan oma kohtainen kokemus meidän tallilta... Minulla on jo siskoltani peritty enkkuvilti ollut käytössä useamman vuoden, tämä talvi oli kuitenkin ensimmäinen talvi tällä tallilla. yhtänä päivä olin loppukävelemässä kyseisen enkkuviltti päällä kun yksi tallilainen tuli toteamaan minulle että " Aij teillä on enkkuviltti? No täytyykin ostaa kans sellainen ettei olla ihan taviksia."
    Siinä tilanteessa minun suu loksahti auki. No meitä on joka lähtöön :)

    Nii ja todella kivalta vaikuttaa blogi, jään lukijaksi

    VastaaPoista