sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Special Post Sundays: Ratsastukset normaaleina tallipäivinä...

...eli silloin kun ei ole valmennus tai koulutunti, tai kun en nimenomaan valmistele Rasmua esimerkiksi kilpailuja varten. Olen periaatteessa ihan tietoisestikin jättänyt postailematta perusratsastuksista, mitä Rasmun viikko pääosin sisältää. Siksipä ajattelin nyt kirjoitella teille vähän tarkennusta siitä, miltä meidän arki normaalisti näyttää :)


Arkena pääsen tallille yleensä viiden aikaan, joskus ennemmin, joskus myöhemmin, riippuen pääsenkö koulusta puoli kolme vai neljältä. Normaalisti keväällä ja kesällä Rasmu on kokopäivätarhauksessa (n. 8:30-19), mutta pimeään aikaan se rupeaa riehumaan heti pimeän tultua (neljän/viiiden aikaan), oli naapuritarhoissa hevosia tai ei, ja viime vuonna se tuli yli aidoista pariin kertaan, kun halusi jo sisään ennen sapelihammastiikereiden hyökkäyksiä pimeästä. Nyt vaihdoimme puolipäivätarhaukseen, eli Rasmu tulee sisään päiväruoille 13:30 niin kauan, kunnes on valoisempaa, tai päätämme toisin. Rasmu siis odottelee karsinassaan kun pääsen tallille.


Harjaan, teen ruoat ämpäreihin ja laitan kuntoon nopeasti, sitten suuntaan kentälle, jonne kävelee pari/kolme minuuttia reittivalinnasta riippuen. Kentällä kävelen hetken pitkin ohjin (max 5min), jonka jälkeen työstän käyntiä 5-10min ja sitten ravia 5-10min. Ravattuani molempiin suuntiin yleensä kaarevia uria, kuten ympyröitä ja loivia kiemuroita, nostelen laukkaa ja verryttelen laukassa ensin ympyrällä molempiin suuntiin hakien hyvää, rentoa laukkaa. Kun laukka rupeaa löytymään, teen yleensä muutamat laukanvaihdot (ei siis mitään sarjavaihtoja, suunnanmuutoksia vain), joilla Rasmua saa motivoitua typerään koulutuuppaukseen ;)

Huh olipa mun ryhti joskus kamala :D

Laukanvaihdoista päästäänkin sitten mun ehdottomaan lempparikuvioon, kahdeksikkoon. Kahdeksikolla on kiva työstää kaikkia askelajeja, koska siinä huomaa niin herkästi kumpi puoli tarvitsee enemmän työstöä ja sitten voi jäädä ympyrälle hetkeksi työstämään sitä puolta. Ja jos taivuttelu kyllästyttää, voi kahdeksikon muuttaa neliskulmaiseksi ja keskittyä suoruuteen + vaikkapa tehdä takaosakäännöstyyppisesti kulmat.


Jos en työskentele kahdeksikolla, teen yleensä väistöjä tai avoja, joilla saa kylkiä aktivoitua. Jos alkuverryttelyyn menee se 20min, itse työskentelyyn menee vähän tilanteesta riippuen 20-30min tai joskus enemmänkin. Loppuverryttelen rennossa ravissa antaen pikkuhiljaa pidempää ohjaa, jolloin R laskee päätään ja venyttää automaattisesti selkäänsä. Joskus se venyttää omatoimisesti vielä loppukäynneissäkin painamalla turpansa melkein maahan. Mulla on fiksu heppa!


Yleensä loppuverryttelyyn menee n. 15min. Loppukäynnit teen joko kentällä tai rantateillä, joilta suuntaan sitten talliin. Tallissa annan Rasmulle pellavamössöt, jotka ovat turvonneet ratsastuksen ajan ja pesen satulavyön + pyyhin suitset ja tarvittaessa omat kenkäni ja chapsini. Ratsastuksen jälkeen menee yleensä 30-45min, että olen valmis lähtemään kotiin, jos en jää hengaamaan. Kokonaisuudessaan siis tallilla käynti vie yleensä 2,5-3h. Kauanko teillä menee yleensä tallilla?

4 kommenttia:

  1. Mulla menee samanverran aikaa tallilla; joskus vähemmän ja joskus enemmän. Helposti viikonloppuisin 6 tuntiakin vierähtää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep ja kesäisin varsinkin menee yleensä vähän pitkäksi! :)

      Poista
  2. Kiva postaus! Mullakin menee aika usein 2,5-3 tuntia, tosin tarvittaessa selviää nopeemminkin mutta melkein koko päivänkin saa joskus vierähtään :D

    VastaaPoista