torstai 27. syyskuuta 2012

Annan estevalmennus

Murge oli taas pitämässä valmennusta ja tällä kertaa meillä sujui vähän paremmin kuin viime kerralla. Kuvamateriaalia ei nyt ole, mutta innostuin taas piirtelemään havainnollistavia kuvia tehtävistä :)

Verkattiin itsenäisesti ja aloitettiin heti kun Anna tuli paikalle, koska yhden meidän ryhmäläisen piti ehtiä vielä pitämään tuntia. Ensimmäinen tehtävä oli kolmikaarinen laukassa, niin että ylitettiin pienet kavaletit aina keskihalkaisijalla. Tehtävää vaikeutettiin sitten nostamalla kavaletit pystyiksi ja lisäämällä kaariin voltit sisäänpäin.

rata_1

Kun näin sujui, lisättiin volteille vielä ristikoiden ylitykset. Ihmeen hyvin selviydyttiin, vaikka oli melko haastava tehtävä kun jatkuvasti piti olla jotain tekemässä. Rasmun kanssa noi laukanvaihtohommat ja tiukat kääntymiset eivät aina ole ihan niitä helpoimpia, mutta nyt sain ajoittain ihan siistiä menoa aikaiseksi.

rata_2

Seuraavaksi kahdeksikkotyylisella kiemuralla pystyjä niin, että kääntymiset piti tehdä ristikoiden sisäpuolelta ja lähestymiset hieman vinosti. Tässä onnistuttiin koko tunnin tehtävistä kaikkein parhaiten! Paikat osuivat kohdalleen, laukat vaihtuivat ja rytmi oli tasainen, vaikka ehkä olisikin voinut olla vähän aktiivisempi.

rata_3

Lisättiin kiemuraantehtävään vielä ristikkolinjakin. Ensimmäinen väli oli 21m ja toinen 17m. Tässä vaiheessa niissä ei vielä ollut mitään suurempia ongelmia.

rata_4

Unohdettiin kiemurapystyt ja nostettiin ristikkolinja noin 80cm pystyiksi. Alettiin harjoitella linjoja ja otettiin mukaan myös okseri. Ensimmäiseen pysty-pysty väliin 4 askelta, sitten okserille viisi ja tiukan kaarteen vasemmalle jälkeen linja 6+4 askelta. Tässä vaiheessa haastavinta oli saada Rasmu takaisin tuohon jälkimmäiseen neljän askeleen väliin, joka hypättiin "avoimelle kentälle" ja jarrut tuppasivat vähän hukkumaan...

rata_5

rata_6

Sitten nostettiin esteet n. metriin ja tultiin samaa tehtävää toisinpäin. Eli vastaavasti ensimmäiseen pysty-pysty väliin 4 ja toiseen perään 6 askelta. Siitä tiukka kaarre okserille, jolta sisäkaarella viisi laukkaa pystylle ja neljä  toiselle. Kuuden askeleen pysty-pysty oli vähän haastava, samoin taas takaisinpäin neljän askeleen väli. Kerran onnistuin saamaan jopa seitsemän askelta kuuden askeleen väliin kun ihan tosissani pidätin ja Annakin sanoi, että kyllä se pystyy lyhentämään, ongelma vain on se, että se ei joko kuuntele pidätteitä tai muuttuu pitkäksi ja hitaaksi. Vähän aikaa siinä sitten taisteltuamme Anna pyysi meidät luokseen ja nappasi Rasmulta turparemmin pois. Ja kyllä muuten toimikin, ei mitään ongelmaa siinä neljässä askeleessa, eikä tosiaan tarvinnut koko voimalla pidättää! Tuli kyllä sellainen ahaa-elämys, että tältä sen pidätteen vaikutuksen kuuluisikin tuntua. Anna sanoi, että joillain hevosilla tosiaan turparemmin pois ottaminen auttaa, sillä ne ottavat vain siitä tukea kuolaimeen puremiseen. Kuulemma voidaan pari seuraavaa hyppäriä mennä noin, mutta ei turhaan, ettei Rasmu opi heittämään kieltään. Pullback tosiaan ei siis ole Rasmulle ainakaan esteillä se oikea turpahihnavaihtoehto ja Anna suosittelikin hankkimaan rempan tai meksikolaisen. Onneksi HIHS on ihan justiinsa niin pääsee shoppailemaan!

Ja kysyisin yhtä juttua, jos viitsisitte sanoa mielipiteenne. Meillä on seuran estemestaruudet ensi viikonloppuna ja luokkia on 90cm asti. Junnumestaruus olisi 80cm, mutta omasta mielestäni ei nyt tunnu kovin mielekkäältä lähteä "viemään lapsilta tikkareita" kun ollaan selvitty haastavasta alue 100cm:stä puhtaasti ja kymppi alkaa omaan silmään jo näyttää siltä, että sitä voisi jossain vaiheessa ensikaudella kokeilla. Ysikymppikin tuntuu jo jotenkin tylsältä ja pieneltä, mutta toisaalta mestaruus on aina mestaruus. Ton avoimen ysikympin nyt siis joka tapauksessa menen, koska nämä kisat ovat meidän viimeiset omat ulkokisat, mutta teenkö oikean päätöksen jos jätän mestaruudet hyppäämättä?

4 kommenttia:

  1. Itse lähtisin myös hyppäämään tuon kasikympin :) Sillä on tuonne junnumestaruuteen ihan taitavaa porukkaa varmaankin tulossa. On ihan eri asia, jos lähtisit hyppäämään minimestaruutta, sillä silloin todella "veisit lapsilta tikkarit" ;). Voihan tuo olla viimeinen "pikkuluokka Rasmun kanssa. Kouluratsastajana tiedän että helpompikin rata on lähes mahdoton ratsastaa täydellisesti ;)!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin no sitä mä tässä just mietin, että jos ton nyt menen niin lähen kyllä voittoa/sijoituksia tavoittelemaan, ettei tuu liian karu lopetus tälle kaudelle :D ens vuonna ei enää noita maahankaivettuja puomeja mennä, mutta jos nyt sitten vielä viimeisen kerran... Rasmu on kuitenkin aina parempi kun on yksi rata hypätty alle. Ja en siis tolla tikkareiden viemisellä halunnut aliarvioida ketään vaan tarkotin näitä vähemmän kisanneita/juuri ja juuri 80cm tason ratsukoita, ketä näitä nyt on :-----)

      Poista