perjantai 8. toukokuuta 2015

5 vinkkiä varusteiden pesuun


1. Perusasiat kuntoon: Nahkavarusteet pestään jokaisen käytön jälkeen, jos ne ovat osuneet hevosen iholle. Likaiset varusteet tuntuvat hevosen päällä yhtä inhottavilta, kuin ne tuntuisivat omalla ihollasi. Itse pyyhin aina ratsastuksen jälkeen vähintäänkin suitsien sisäpinnat, ohjat ja satulavyön. Estesatulan pesen n. joka toinen viikko ja äiti yleensä huolehtii koulusatulan pesemisestä, koska käyttää sitä enemmän kuin minä.


2. Vesi ja saippua: Käytä kädenlämpöistä vettä ja kasteltuasi sienen, purista se lähes kuivaksi. Nahka on herkkää vedelle, eikä tarkoitus ole kastella sitä läpimäräksi. Itse pidän siitä, että vaahtoa on mielummin liikaa, kuin liian vähän, mutta olen kuullut joidenkin käyttävän käytännössä pelkkää vettä varusteiden pyyhkimiseen, jotta nahka ei veny.


3. Tuo suitset/martingaalit yms. välillä kotiin huolellisempaa pesua varten: Tallilla en lähes koskaan auo solkia varusteita pyyhkiessäni, joten aika ajoin otan aina yhdet meidän kolmista suitsista kotiin, koska kotona on helpompi organisoida koko pesuhomma ja samalla öljytä/rasvata tarvittavat osat ja jättää ne kuivumaan ympäri taloa. Tallilla samassa koukussa usein roikkuu useamman hevosen varusteita ja joku on aina käyttämässä vesiletkua juuri kun haluaisi kastella sientä..

Pesen usein kamat samalla kun katson tv:tä. Vasemmalla kuva viime syksyltä kun katsoin muistaakseni melkein koko 9h Maclay Finalseja WIHS:sta :D Tuli puhdasta jälkeä!

4. Kokeile eri tuotteita, jotta löytäisit omaan käyttöösi sopivimman. Meillä on vuosien varrella ollut näitä saippuoita käytössä:


Kiefferin ja Stübbenin saippuat ovat noista olleet parhaita. Jälkimmäistä on käytetty kaikkein eniten, koska purkki on isompi ja kestää siksi pidempään. Pfiffin saippuaa meillä oli joskus Danin aikana, siitä en erityisemmin pitänyt, koska se oli niin pehmeää, että kului nopeasti ja lisäksi sieneen tarttui aina puoli purkkia. Sama homma Hööksin Windsor-merkkisen saippuan kanssa, jonka sain joskus palkinnoksi ja joka on juuri nyt ihan loppumaisillaan. Tavallisen saippuan lisäksi meillä on yleensä pullo nestemmäistä saippuaa kaapissa, toistaiseksi käytössä on Equifixin(?) Quickstar.

Kotona meillä on toinen Stübbenin purkki, uusi CWD:n saippua, satularasva, -öljy ym. nahanhoitotuotteita

5. Kaipaatko kiiltoa esim. saappaisiisi? Arganöljy on oma salainen aseeni! Saappaat pestyäni laitan muutaman tipan Biozelin arganöljyeliksiiriä pyyhkeen kulmaan ja pyyhin saappaiden ulkosivun ja kärjen. Tämä kikka on suoraan Parlantin USA:n maahantuojalta ja on toiminut ihan älyttömän hyvin! Käytän samaa tuotetta kuiviin hiustenlatvoihini (...mikä on siis se oikea käyttötarkoitus), joten ostamalla tuon pienen pullon sain todella kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Vasemmalla arganöljyllä kiillotettu saapas, oikealla pelkän satulasaippuan tulos

Onko teillä lukijoilla jotain omia vinkkejä varusteiden pesuun, mitä haluaisitte jakaa?

2 kommenttia: