keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Pohdintaa kilpailujärjestelmän uudistuksesta

Suomen Ratsastajainliitto on ilmoittanut uudistavansa maamme kilpailujärjestelmää, niin, että muutokset ja uusi järjestelmä astuu voimaan vuoden 2015 alusta alkaen. Uudistustyöryhmän suunnittelemasta 5-portaisesta järjestelmästä voi lukea täältä enemmän, mistä myös lähes kaikkien lajien alustavat sääntömuutosesitykset voi ladata. Ideana on, että uudistuksen myötä Suomessa olisi helpompi edetä sopivassa tahdissa tasolta toiselle ja saattaa suomalaisia ratsukoita tehokkaammin kansainvälisille kilpailukentille. Ylimmän, eli viidennen tason kilpailujen tulee vastata korkeita tasovaatimuksia, joilla rakennetaan toivottavasti laadukkaampia ja mediassakin näkyvämpiä kilpailuja, jotka puitteiltaan vastaisivat Keski-Euroopan tasoa. Tosiasiahan se on, että montaa Suomalaista ei maailmanrankingin listoilla keiku, vaikka taitavia ja motivoituneita ratsastajia maastamme löytyisikin. Suomessa asuva amerikkalainen kaverini pitää meitä etuoikeutettuina, kun pystymme käymään täältä Keski-Euroopassa kisoissa. Tai rahaahan sekin vaatii ja paljon, mutta meren toiselta puolelta tulevat maksavat n. 7000-8000e pelkästä hevosen lennättämisestä. Yhteen suuntaan. Toivottavasti tämä uudistus todella auttaa suomalaisen ratsastusurheilun nousua uudelle tasolle ja kiinnostavammaksi kansallisen, ja miksei kansainvälisenkin median silmissä.

Se, mikä meitä tavallisia ö-tason kilpailijoita kiinnostaa, on se, miten tämä uudistus sitten vaikuttaa meidän arkeemme? Tästä käytiinkin missäpä muuallakaan, kuin rakkaalla vihreällä palstalla (tai no, ruskealla) kovaa keskustelua tällä viikolla. Joku taisi jopa väittää, että koko järjestelmä ei muutu mitenkään.

Aha.


Muutoksia on kyllä ainakin omasta mielestäni kaavailtu aikamoisen paljon, kaikki eivät ehkä maistu kaikille, mutta edelleen pidän oman kantani positiivisenä tätä koko uudistusyritystä kohtaan. Ensi vuodesta alkaen siis harkkakisat ja seurojen järjestämät kilpailut ovat 1. taso. 2. taso puolestaan on vanha aluetaso ja 3. pikkukansalliset. 4. taso on isoja kansallisia luokkia ja viidennellä tasolla kilpailee "maamme kerma". Kaikilla tasoilla saa kuitenkin järjestää minkä tahansa kokoisia luokkia. En kuitenkaan usko, että tämä mitenkään vaikuttaa vanhoihin tottumuksiin, todennäköisesti edelleen esim. 3. tason luokat alkavat siitä 120cm:stä, sillä sitä metriä voi hypätä siellä alemmilla tasoilla ihan tarpeeksi. Itselleni tuli tästä tasosysteemistä ensimmäisenä mieleen Saksan ja Hollannin systeemi, jossa on vähän samaa ideaa, mutta nimeämisessä ehkä vähemmän logiikkaa. Eri kilpailutasot/luokat kun ovat siellä merkittynä kirjaimin ja Saksassa joidenkin niistä perässä olevin tähdin. Esim. Saksassa L-taso on esteillä 115cm ja A** on 105cm. En tiedä näistä kuitenkaan sen enempää.

Lupien ja ranking-pisteiden osin näyttäisi syteemi pysyvän samana, mutta monia kaahauksen ystäviä tuohdutti se, että jatkossa 1. ja 2. tason kilpailuissa suositaan taitoarvostelua, mikä käytännössä uuden kvaalisysteemin myötä vaikuttaa siihen, että et etene, jos et pärjää tyyliluokissa....

....MUAHAHAHAA!

Ah, tätä mä toivoin, kun ensimmäisen kerran kuulin, että kilpailujärjestelmä aiotaan uusia! On totta, että tämä tarkoittaa esteratsastuksen muuttumista alimmilla tasoilla enemmän arvostelulajiksi, mikä ei ole kivaa, mutta kun ei sillä päättömällä kaahauksella ole mitään ideaa. Kilpailuihin mennään näyttämään taitonsa, ja sitten kun on ratsastustaito hallinnassa, tulee varmasti tuloksia, oli mikä arvostelu hyvänsä. Eikä niitä kuluneita A.2.0 ja 367.1 -arvosteluita olla ymmärtääkseni kuitenkaan hautaamassa, eli ei mitään hätää! Kaahaajat saavat edelleen kaahata kun vain ilmoittautuvat sellaisiin luokkiin. Vedän taas tämän Amerikka-kortin esiin; tyyliluokat keksittiin siellä 1930-luvulla ja ne ovat tänäkin päivänä erittäin suuressa osassa nuorten ratsastajien kehitystä. Suurin osa amerikkalaisista kilpailee juniorivuotensa loppuun pelkkiä tyyli- ja hunter-luokkia, ennen kuin päättää, siirtyykö hyppäämään suuria jumpers-luokkia vai jatkaako huntereissa. Seurauksena tyylikkyyden, eleettömyyden ja ratsastustaidon korostamisesta näkee KV-kisaradoilla lähes poikkeuksetta erittäin siistiä ja hevosystävällistä ratsastusta jenkki- ja vaahteranlehtilippujen alla, eivätkä voitot ja sijoitukset ole mitenkään sen vähäisempiä... Ei se Reed Kesslerkään turhaan ole tähän mennessä historian nuorin Olympialaisiin osallistunut ratsastaja ;) Eli eihän tämä uudistus nyt niin susi voi olla?


Positiivisenä näin myös sen, että esimerkiksi nuorten hevosten luokkien järjestämistä tasataan ympäri maata, jolloin nuoria ei tarvitse välttämättä kuljettaa pitkiä matkoja kilpailuihin, etenkin kun tarkoituksena on kuitenkin vain hakea kokemusta hevoselle. Kilpailunjärjestäjien kannalta koko järjestämistouhu taitaa vähän mutkistua, nyt kun asetetaan vaatimukset kentän koolle, toimihenkilöille yms. Tämä on tietenkin erittäin positiivista kilpailjan näkökulmasta, koska kriteereillä taataan tasokkaat, tai ainakin tason mukaiset kilpailuolosuhteet. Toisaalta hyvällä, yhtenäisellä ja tehokkaalla pienellä porukalla voi järjestää parempia kisoja kuin suurella väkisin värvätyllä ja epäyhtenäisellä kokoonpanolla.

Ainoa asia, mikä vähän haiskahtaa, on se, että rahapalkinnot poistuvat kokonaan 1-3 -tasoilta. Tätä perustellaan kilpailumaksujen mahdollisella pienenemisellä. Nyt ei siis enää voi edes saada sitä paria kymppiä takaisin bensoista, starttimaksuista ja koppivuokrasta + reissun syömisistä? Ja mitä palkintoja sitten jaetaan? Purkki satulasaippuaa ja Hööksin XXXXL-kokoinen sadeviitta? Kokemusta on. Rahapalkinnot kun Suomessa eivät muutenkaan ole koskaan olleet kovin merkittäviä, niin nyt viedään sitten ne vähäisetkin pois. Toivottavasti tähän tulee vielä jokin tarkennus tai muutos. Palautetta ja kysymyksiähän voi uudistuksen rakenteesta onneksi antaa suoraan liitolle netissä vielä pitkälle syksyyn asti.


Rupesin miettimään myös ihan käytännön asioita, kuten, että päivittyykö Kipakin samalla rykäyksellä 2010-luvulle? Omat silmät ainakin vuotavat verta joka kerta kun näen sen iänikuisen vihreän layoutin. Toinen asia, oli se, että miten nämä tasot tulevat juurtumaan kieleen? Kuulostaïsi jotenkin todella tönköltä sanoa, että "Joo, oltiin eilen 3. tason kisoissa Tampereella". Ehkä siihen tottuu...

Mitä te pidätte kisajärjestelmän uudistuksesta? Nounou vai jeesjees? Olisi kiva kuulla myös teidän mielipiteet ja ajatukset! :)

6 kommenttia:

  1. Mulla oli eka ajatus et joko toi on jotenkin hankata systeemi tai sit en tajuu koko juttua vielä...
    No mut jos se näin menee niin kuin kirjoitit niin vois vaikka toimiakkin ihan järkevästi! Tosin joo ihan kiva jos ne vaivaiset muutamat kympitkin viedään pois varsinkaan kun ne muut kustannukset ei pienene

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän tää vielä selkene, viimeistään sitten kun päästään uuden systeemin kanssa vauhtiin :)

      Poista
  2. omg that angry birds jump I'm dying!

    VastaaPoista
  3. Mikä toi Patrik idea on missä on toi MUOHAHAA!

    VastaaPoista